top of page
Search
  • Radio Reboot

Από την Αντιγόνη στην Μήδεια & Φροσύνη @ Culturίστριες


«Από την Αντιγόνη στην Μήδεια» & «Φροσύνη»: Δύο παραστάσεις με άξονα τη γυναίκα ανά τους αιώνες

Τη Δευτέρα 4/3, λίγο πριν την Ημέρα της Γυναίκας, οι Culturίστριες φιλοξενούν συντελεστές δύο παραστάσεων, «Από την Αντιγόνη στην Μήδεια» και «Φροσύνη», που όχι μόνο στον τίτλο, αλλά και στην ουσία τους, αφορούν τις γυναίκες, τη θέση τους στις κοινωνίες και το πώς αντιμετωπίστηκαν στο πέρασμα των αιώνων.

Στις 6μμ, φιλοξενούμε τους ηθοποιούς Κώστα Γάκη και Μαρία Παπαφωτίου από την παράσταση «Από τη Αντιγόνη στην Μήδεια» που παρουσιάζεται στο θέατρο Άλφα. Ιδέα. Το κείμενο και η σκηνοθεσία φέρουν την υπογραφή του Κώστα Γάκη και ουσιαστικά, πρόκειται για ένα έργο-ύμνο στη γυναίκα, το οποίο «φέρνει την τραγωδία κοντά στο κοινό με ένα διαφορετικό και σύγχρονο τρόπο, απαλλάσσοντάς την από τον στόμφο που συνήθως της προσδίδεται, δημιουργώντας γέφυρες με το σήμερα. Μια παράσταση – κατάδυση στα έγκατα της γυναικείας φύσης, όπως αυτή προκύπτει μέσα από δέκα εξέχουσες γυναικείες παρουσίες της αρχαίας ελληνικής τραγωδίας».

Στις 7μμ, υποδεχόμαστε τον Λάζαρο Βαρτάνη και τον Στέφανο Παπατρέχα, οι οποίοι συνυπογράφουν τη σκηνοθεσία της «Φροσύνης», του μονολόγου που έγραψε ο Στέφανος με θέμα την Κυρά-Φροσύνη και παρουσιάζεται στο θέατρο Άβατον. Επί σκηνής, η Σύνθια Μπατσή.

Μία γυναίκα ηθοποιός καλείται, στο πλαίσιο ενός αυτοσχεδιασμού, να ετοιμάσει ένα μονόλογο πάνω στην Κυρά-Φροσύνη, το ιστορικό πρόσωπο-θρύλο των Ιωαννίνων που πνίγηκε από τον Αλί Πασά στη λίμνη Παμβώτιδα. Ψάχνοντας πληροφορίες και υλικό για εκείνη, βρίσκει πράγματα που τη γοητεύουν, την προκαλούν. Πια δεν είναι η ηθοποιός, δεν είναι η Φροσύνη. Είναι μια γυναίκα δέσμια των επιθυμιών τόσο των γύρω της, όσο και των δικών της. Μια γυναίκα που της μέλλεται να πνιγεί, να μείνει στη μνήμη όλων ως αυτό που οι άλλοι κατάλαβαν για εκείνη, αφήνοντας ξεχασμένο το πραγματικό της πρόσωπο.

Συντονιστείτε τη Δευτέρα 4/3, στις 6μμ, για μια εκπομπή-φόρο τιμής σε όλες τις αποχρώσεις της γυναικείας ύπαρξης.

*Στα μικρόφωνα, όπως πάντα, η Κλεοπάτρα Γκατζάνη και η Παναγιώτα Κοντοδήμα.

12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page