top of page
Search
  • Radio Reboot

«Γάμος» & «Οθέλλος» στις Culturίστριες


«Γάμος» & «Οθέλλος»: Από τη μία, η έμφυλη βία που παραμένει επίκαιρη 40 χρονιά μετά & από την άλλη, ο φόβος για το «ξένο», η προδοσία και η εκδίκηση

Τη Δευτέρα 10/2, θα φιλοξενήσουμε στις Culturίστριες τις ηθοποιούς Βάσω Καμαράτου και Μυρτώ Πανάγου από την παράσταση «Γάμος» του Μάριου Ποντίκα και τους ηθοποιούς Ανδρέα Κοντόπουλο και Ανδρέα Κωνσταντίνου από την παράσταση «Οθέλλος» του Ουίλλιαμ Σαίξπηρ.

Στις 6μμ, η Βάσω Καμαράτου και η Μυρτώ Πανάγου, θα μας μιλήσουνε για τον «Γάμο», σε σκηνοθεσία Κώστα Παπακωνσταντίνου και Αγγελικής Μαρίνου, που ανεβαίνει στο θέατρο Σταθμός.

Πρόκειται για ένα έργο που μετρά 40 χρόνια ζωής και, όσο τρομακτικό και αν ακούγεται, παραμένει επίκαιρο. Η ιστορία εκκινεί από το γεγονός του βιασμού της μικρότερης κόρης μιας φτωχής οικογένειας. «Ακολουθούν αλλεπάλληλοι “βιασμοί” της από την οικογένεια, την κοινωνία, τη Δικαιοσύνη και τα Μέσα Ενημέρωσης. Η υποκριτική αντιμετώπιση του περίγυρου οδηγεί την κοπέλα στην αυτοπυρπόλησή της. Η τελική λύση δίνεται συμβιβαστικά με τον γάμο του θύματος με τον βιαστή του. Το έργο του Μάριου Ποντίκα, επίκαιρο όσο ποτέ, πραγματεύεται θέματα όπως η έμφυλη βία, η κουλτούρα του βιασμού, η διαμόρφωση της κοινής γνώμης, αλλά κυρίως αναμετριέται με την Πατριαρχία».

Στις 7μμ, ο Ανδρέας Κοντόπουλος και ο Ανδρέας Κωνσταντίνου έρχονται με αφορμή την παράσταση «Οθέλλος», από την ομάδα Kursk, σε σκηνοθεσία Χάρη Φραγκούλη, που θα παρουσιαστεί για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο Τέχνης (Υπόγειο) από τις 24/2.

Το σαιξπηρικό έργο πραγματεύεται τον βαθύ φόβο για το «ξένο», την προδοσία (ή τον φόβο αυτής) από τους πιο έμπιστους ανθρώπους και την τραγωδία της ζήλιας και της εκδίκησης που τα συμπαρασύρει όλα στην καταστροφή. Ο Οθέλλος, ένας στρατηγός της Βενετίας που τυχαίνει να είναι μαύρος, παντρεύεται κρυφά από τον πατέρα της την αγαπημένη του Δυσδαιμόνα. Παράλληλα, ο Οθέλλος προάγει τον άπειρο Κάσσιο, κάτι που αιφνιδιάζει και εξοργίζει τον Ιάγο, έναν κακόβουλο στρατιώτη που ονειρευόταν τη δική του προαγωγή και τον κάνει να θέσει σε εφαρμογή ένα ολέθριο σχέδιο εκδίκησης.

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 10/2, στις 6μμ, να συζητήσουμε για τις δύο αυτές παραστάσεις και για τα πολύ σημαντικά θέματα που θίγουν.

*Στα μικρόφωνα, όπως πάντα, η Κλεοπάτρα Γκατζάνη και η Παναγιώτα Κοντοδήμα.

26 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page