top of page
Search
  • Radio Reboot

Δισκοπροτάσεις - Απρίλιος 2018


Απρίλιος: μέρες αργίας και αλλεργίας, περίοδος παρατεταμένης πέψης ή αυτός ο μήνας με τη Record Store Day; Όπως κι αν βλέπεις τον Απρίλιο, θα τον ακούσεις με προτάσεις δίσκων από τους παραγωγούς του Radio Reboot, σε συσκευασία των τριών!

Arti & Mestieri – Tilt (Immagini per un orecchio)

1974

Το καλοκαίρι του 1974, το φεστιβάλ Re Nudo, το οποίο είχε αποκτήσει τη φήμη ενός «ιταλικού Woodstock», μεταφέρεται στο Μιλάνο. Στη σκηνή του Parco Lambro βρίσκονται πολλά ιστορικά ονόματα της ιταλικής μουσικής όπως οι Franco Battiato, Premiata Forneria Marconi, Pino Masi, Area, Canzoniere del Lazio, Alan Sorrenti, Donatella Bardi, Stormy Six, Perigeo… Ανάμεσά τους είναι και οι Arti & Mestieri, ένα νέο progressive/fusion συγκρότημα από το Τορίνο, που συγκροτήθηκε γύρω από τον εξαιρετικό ντράμερ Furio Chirico. Αν και μόλις 22 ετών, ο Chirico μετρούσε ήδη δύο κυκλοφορίες στο ενεργητικό του με τους The Trip. Τον Chirico πλαισιώνουν οι επίσης σπουδαίοι Luigi Venegoni, Giovanni Vigliar, Arturo Vitali, Marco Gallesi και Beppe Crovella. Μετά από αυτή την επιτυχημένη εμφάνιση των Arti & Mestieri μπροστά σε 45.000 θεατές, ακολουθεί η κυκλοφορία του πρώτου τους δίσκου με το όνομα Tilt (Immagini per un orecchio) στην Cramps Records τον Οκτώβριο του 1974 και μια περιοδεία με τους Gentle Giant μόλις ένα μήνα μετά.

Το χαρακτηριστικό εξώφυλλο του δίσκου και ο υπότιτλός του (εικόνες για ένα αυτί) φανερώνουν την πρόθεση των Arti & Mestieri να φτιάξουν κάτι αξιοσημείωτο και αξιομνημόνευτο, συνδυάζοντας jazz rock φόρμες με τη μελωδικότητα της ιταλικής progressive σκηνής και προσθέτοντας διάσπαρτα folk/ακουστικά ή κλασικά στοιχεία. Από τις πρώτες νότες, ο ήχος του Tilt είναι οικείος αλλά και περιπετειώδης, πειραματικός μα συγχρόνως προσβάσιμος. Ένα σημείο που θυμίζει Mahavishnu Orchestra της εποχής των The Inner Mounting Flame και Birds of Fire, δίνει τη θέση του σε κάτι που δεν θα έμοιαζε αταίριαστο σε ένα album των Premiata Forneria Marconi ή των Le Orme· ένα μέρος γεμάτο με αδυσώπητα drum fills και rolls μπορεί να διαδέχεται μια ντελικάτη μελωδία με βιολί και ακουστική κιθάρα. Αυτές οι εναλλαγές τεχνικών και συναισθημάτων δεν αφήνουν πολλά περιθώρια απόσπασης της προσοχής ή βαριεστημάρας. Ακόμη και στα πιο αδύναμα διαστήματα, μόλις κανείς πάει να σκεφτεί ότι ακούει κάτι συνηθισμένο ή αδιάφορο, οι Arti & Mestieri βρίσκουν έναν τρόπο να κάνουν τον ακροατή να γείρει το κεφάλι του με περιέργεια, ακριβώς όπως υπονοεί ο τίτλος.

Μάριος Χατζημιμίκος, Εκτός

Κάθε Τρίτη 18.00-20.00

Kooper, Bloomfield & Stills - Super Session

1968

Αυτόν το μήνα θα κινηθούμε σε πιο παλαιάς κοπής ακούσματα. Το Super Session είναι ουσιαστικά ένα ηχογραφημένο τζαμ, με κύριο συστατικό τις μπλουζ επιρροές των συντελεστών του. Πρόκειται για την original ηχογράφηση από την οποία απουσιάζουν τα πνευστά, που αποτελούν προσθήκη της μετέπειτα και πιο γνωστής εκδοχής του άλμπουμ. Στις κιθάρες, ο Mike Bloomfield στην πρώτη πλευρά και ο Stephen Stills στη δεύτερη δίνουν ο καθένας το προσωπικό του χρώμα, ενώ ο Al Kooper έχει οργανώσει όλη τη φάση, έχοντας απλά κλείσει ένα στούντιο για δύο μέρες. Οι Barry Goldberg στα πλήκτρα, Harvey Brooks στο μπάσο και Eddie Hoh στα τύμπανα συμπληρώνουν το crew για να ξεκινήσει μια νέα μόδα το 1968. Αυτή των «supergroups».

Μάριος Πετρίδης, Prima Vista

Κάθε Τετάρτη 18.00-20.00

Panasonic – Vakio

1995

Ο πρώτος δίσκος της τότε τριπλέτας (σύντομα έμειναν δύο) των Panasonic (μετέπειτα Pan Sonic) φέρει τον τίτλο Vakio, το οποίο στα φινλανδικά, απ’ όπου και κατάγεται το γκρουπ, σημαίνει σταθερός ή συνεχής. Εξαιρετικά εύστοχος τίτλος μιας και ο δίσκος αποτελεί υπόδειγμα μινιμαλιστικής συνέπειας.

Ο ήχος είναι αυστηρά ηλεκτρονικός. Η ρυθμικότητα κυριαρχεί, χωρίς να λείπουν κομμάτια θορύβου και υψηλών συχνοτήτων, που μάλλον ξεκουράζουν το μαθημένο αυτί. Ο πειραματισμός συνδυάζεται με πιο κλασικές techno φόρμες. Έτσι ο δίσκος, εκτός από μια δυνατή ακροαματική εμπειρία, γίνεται αυθόρμητα ξεσηκωτικός και φυσικά χορευτικός. Ίσως του λείπει η πιο ώριμη και συνειδητοποιημένη λιτότητα των επόμενων δίσκων, όμως εδώ μπαίνουν οι βάσεις, και είναι πραγματικά γερές.

Αγγελική Καράμπελα, Let Me Ride

Κάθε Τετάρτη 20.00-22.00

30 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page