top of page
Search
Radio Reboot

Η Νάνα Παπαδάκη στις Culturίστριες


«Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού»: Η Νάνα Παπαδάκη φέρνει στη θεατρική σκηνή τον ποιητικό μονόλογο του Γιάννη Ρίτσου

Τη Δευτέρα 26 Μαρτίου, στην τελευταία εκπομπή πριν το Πάσχα, θα φιλοξενήσουμε στις Culturίστριες την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Νάνα Παπαδάκη, με αφορμή την παράσταση «Κάτω απ’ τον ίσκιο του βουνού», που ανεβαίνει κάθε Σάββατο και Κυριακή στο θέατρο Αργώ.

Την πρώτη ώρα, λοιπόν, στις 6μμ, θα μιλήσουμε για τη σκηνική μεταφορά του ποιητικού μονολόγου του Γιάννη Ρίτσου, που γράφτηκε το 1969 και ανήκει στο κορυφαίο έργο του με τίτλο «Τέταρτη διάσταση».

Αν και δεν υπάρχει μέσα στο έργο το όνομα της Ηλέκτρας, ουσιαστικά αναφέρεται στον κύκλο των Ατρειδών, μόνο που η ηρωίδα του είναι πια 70 ετών και κατοικεί σ’ ένα ερειπωμένο σπίτι. «Σ’ ένα μισογκρεμισμένο αρχοντικό, στους πρόποδες ενός ψηλού βουνού, μια γυναίκα αφηγείται τη ζωή της στην τροφό της, που είναι εκατό χρονών, ίσως και διακοσίων. Το νήμα της μνήμης ξετυλίγεται, ατομικά και συλλογικά πάθη αποχωρίζονται το μυθικό παρελθόν, διατρέχουν την ιστορία και φτάνουν στο σήμερα».

Ο Ρίτσος μέσα από το έργο του τοποθετείται ως προς τη λειτουργία της ποίησης, τη μοναξιά της δημιουργικής διαδικασίας και τον κλειστό χώρο -απ’ όπου μιλούν τα πρόσωπα- που, όμως, οφείλει να ανοίγεται στο φως και στο κέντρο της ζωής.

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 26/3, στις 6μμ, για μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την ποίηση, το θέατρο και τις προσωπικές υπερβάσεις λίγο πριν σας αποχαιρετήσουμε για το Πάσχα.

*Στα μικρόφωνα, όπως πάντα, η Κλεοπάτρα Γκατζάνη και η Παναγιώτα Κοντοδήμα.

bottom of page