top of page
Search
Radio Reboot

Η Φωτεινή Μπάνου στις Culturίστριες


«Πόλεμος τοπίων»: Μια μουσική παράσταση-ντοκουμέντο για μια μελανή σελίδα της Ιστορίας, τον Εμφύλιο.

Τη Δευτέρα 8/1, στις 6μμ, στην πρώτη εκπομπή του 2018, οι Culturίστριες φιλοξενούν την ηθοποιό και σκηνοθέτιδα Φωτεινή Μπάνου, με αφορμή την μουσική παράσταση-ντοκουμέντο «Πόλεμος Τοπίων» που παρουσιάζεται στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων.

Πρόκειται για παράσταση βασισμένη στο βιβλίο του Ηλία Πούλου «Τασκένδη / Εξόριστες μνήμες» και στο αφήγημα του Δημήτρη Αλεξάκη «Πόλεμος Τοπίων», σε σκηνοθεσία της Irène Bonnaud. Το βιβλίο του Ηλία Πούλου βασίζεται σε συνεντεύξεις μαχητών του Δημοκρατικού Στρατού που μεταφέρθηκαν τον Οκτώβριο του 1949, μετά το τέλος του ελληνικού εμφυλίου, στην Τασκένδη του Ουζμπεκιστάν, συνδέοντας έτσι τις προσωπικές εμπειρίες με τα ιστορικά γεγονότα.

Το αποτέλεσμα είναι «μια μουσική παράσταση, ανάμεσα στην προφορική ποίηση, τη συναυλία και το θέατρο-ντοκουμέντο, παραπέμποντας τόσο στο ίδιο το γεγονός του εμφυλίου, όσο και στη μνήμη του.

Οι πρωταγωνιστές διασχίζουν έναν χώρο που βρίσκεται ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν, συναντώντας τα φαντάσματα και τις μουσικές της εποχής, μελωδίες ηπειρώτικες, ρεμπέτικες, ρώσικες… Αυτοσχεδιάζοντας, επιστρέφουν πάντα στον εαυτό τους, στους ήχους και στην πραγματικότητα του παρόντος».

Σας περιμένουμε τη Δευτέρα 8/1, στις 6μμ, για να ξεκινήσουμε μαζί τη νέα χρονιά με πολύ ουσιαστικά και ενδιαφέροντα θέματα.

*Στα μικρόφωνα, και αυτή τη χρονιά, η Κλεοπάτρα Γκατζάνη και η Παναγιώτα Κοντοδήμα.

bottom of page